Hé 't Jong

Eind 2004 werd aan de bartafel gefilosofeerd over de toekomst van Hé. De gedeelde mening was dat het steeds moeilijker wordt om mensen enthousiast te krijgen om mee te werken aan om het even wat dan ook. Je ziet altijd en overal dezelfde mensen de handen uit de mouwen steken.

Een andere discussie ging over het tekort in Zundert aan podia voor de jongere toneelspeler. Er is Repelsteeltjes voor kinderen en er zijn de bekende toneelverenigingen voor (jong) volwassenen. Repelsteeltjes richt zich weliswaar op jongeren tot twintig jaar. Toch ligt de nadruk bij deze club op de basisschoolleeftijd. Hoe leuk is het voor adolescenten om daartussen te spelen?
De optelsom werd gemaakt. Het gat in de markt ligt voor onze neus. Als we nou een jongerenafdeling oprichten, die onder begeleiding van ervaren toneelmensen, hun eigen productie van voor naar achter in elkaar mogen zetten, schieten we midden in de roos! We zorgen voor onze eigen aanwas en mogelijk ook voor die van andere verenigingen. Die aanwas weet van aanpakken want ze zijn opgeleid in het concept van totaaltheater!

Vrijdagavond 13 januari 2006 was het dan zover. Hé 't Jong beleeft zijn vuurdoop. De premiëre van "Hé, ik heb het tegen jou!" is een feit. Resultaat: drie voorstellingen uitverkocht, een heel weekend cultureel plezier, Een samenwerking tussen school en Hé; een samenwerking tussen ervaring en aanstormend talent, meteen al een kandidaat om door te stromen naar de volwassen groep, kortom één groot succes!

Vanaf die tijd is Hé 't Jong een begrip. Elk jaar zijn er nieuwe audities en wordt er een productie op de planken gebracht. Veel jongeren spelen inmiddels bij de volwassenen. Elk jaar melden zich weer nieuwe jongeren aan.